[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » В Нехворощі » Про Нехворощу » Трава Нехворощ, що ж це за рослина така?
Трава Нехворощ, що ж це за рослина така?
AdminДата: Понеділок, 23.01.2012, 17:30 | Сообщение # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 713
Репутація: 11
Статус: Offline
Багато людей, розуміє під словом "Нехворощ" - різні рослини: Просо, Сорго, Дерезу... Також, по легенді зазначено, що з цієї трави виробляли віники.

Пропоную розібратися, що ж це за трава така - Нехворощ, і яка її справжня біологічна назва.

Ось що я нарив:

Трава, яка дійсно в народних і інших назвах зветься нехворощ/нехвороща - це Полин звичайний: http://uk.wikipedia.org/wiki....2.D0.B0

Але в легенді, було зазначено те, що з цієї трави виготовляли віники. Так хіба з полину виготовляли віники? Знайшов інформацію, що з полину виготовляють віники для лазні. Так може саме про віники для лазні йшла річ в легенді?

Також ось цікава інформація:
"нехворощ = нехвороща — один із різновидів полину, який ще називають Чорнобилем; полин звичайний у сільському побуті; з рослини виготовляли віники; на Волині замітали ними печі; використовується в народній медицині, зокрема рослиною підкурюють хворих на бешиху; в народних піснях симво­лізує неприємності: «Ой, як тій дитині в нехворощі, Так мені гулять у тій Польщі», «Ой у полі дереза, в степу нехвороща. Бодай наших парубків напала короста»."
Взято з: http://ukrlit.org/slovnyk/нехворощ/

Тут дійсно йдеться про Полин звичайний, як я зрозумів. Також тут вказано і про те, що з нього виготовляли віники.

Я вважаю, що Нехворощ - це і є Полин звичайний. Тепер хотілося б дізнатися, чи дійсно з Полину звичайного виробляли віники? І які саме?


Админ спит - значит, система работает!
 
sputnicaДата: Понеділок, 23.01.2012, 23:43 | Сообщение # 2
Генерал-лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 584
Репутація: 14
Статус: Offline
Цікава інформація!!!А я думала, що за легендою про походження назви нашого села Катерина ІІ заплуталась в нехворощі і це є сорго.А вище сказаної інформації виходить, що це був полин.А я думала, що це "вінничя" і до сьогодні вважала, що це і є нехворощ.
 
initioДата: Середа, 14.03.2012, 11:58 | Сообщение # 3
Полковник
Група: Модератори
Повідомлень: 173
Репутація: 8
Статус: Offline
Ну взагалі-то Нехвороща або Нефороща виникла забагато раніше, ніж КАТЕРИНА 2 подорожувала Малоросією у 1787 році!!!! - це суттево!!!:

1) Нехворощанська козацька сотня виникла приблизно в 1673-74 роках
2) Перша письмова згадка стосується початку 17 століття, про Нехворощу як "волость" та володіння Черкаських старост у Польських люстраціях 1615-16 рр.
3) А ще до цього в 16 столітті - кошовий отаман Дмитро Вишневецький тут будує свої засіки та залишає козацькі залоги для тримання охоронної межі від Литви, Польщі та Московії.
4) А ще забагато до цього тут були засіки та оборонні споруди Переяславського князівства Київської Русі від половців - так званий - Половецький вал з залогами дружинників та невеличкими слободами, в яких жили їх сімї та обслуга.
5) а за Оріллю кочували половці, тут мешкали і бродники і берладники і севрюки і ще багато кого (навіть залишки осілих скіфів - адже серед нас в Нехворощі багато світловолосих та блакитнооких!!!).
Продовжувати можу безліч)))

Тільки запамятайте, що у 1787 році Катерина 2 їхала в Крим НЕ ЧЕРЕЗ Нехворощу, а через Кременчук та понад Дніпром то на човнах, то на каретах! - читайте залишились спогади її подорожі - ХОЧА В МЕНЕ ЩЕ Й ДОСІ НЕ ЗАЛИШАЄ НАДІЯ ПРИПУСТИТИ, ЩО ВОНА МОГЛА ЗУПИНЯТИСЯ В МОНАСТИРІ - ХОЧА - в 1786 року монастир було ліквідовано. Тож навряд чи!!!
Краще пишайтеся тим, що Тарас Григорович Шевченко в Нехворощі точно був!!!
Давно вже треба і памятник ставити - а то в Шедієво є, в Санжарах є, а в нас немає - це беспредел)))) - можна або знайти спонсорів, або збирати гроші по людях - хоча б на погруддя вистачить!!!


Повідомлення відредагував initio - Середа, 14.03.2012, 12:05
 
AdminДата: П`ятниця, 16.03.2012, 17:56 | Сообщение # 4
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 713
Репутація: 11
Статус: Offline
[b
Quote (initio)
Ну взагалі-то Нехвороща або Нефороща виникла забагато раніше, ніж КАТЕРИНА 2 подорожувала Малоросією у 1787 році!!!! - це суттево!!!:

Тоді ж від чого походить назва села? Є якась інформація у вас?


Админ спит - значит, система работает!
 
initioДата: Середа, 28.03.2012, 13:07 | Сообщение # 5
Полковник
Група: Модератори
Повідомлень: 173
Репутація: 8
Статус: Offline
Назви поселень найчастіше походили за річками по котрих селилися особливо в межах Дикого поля, адже тут були вже здавна назви річок, по котрим переправлялися в Дніпро.
наприклад Полтава- по Лтаві!
була і річка Нефрищанка, Нефорощанка саме за якою і пішла назва поселенюю десь приблизно з 16 ст.
А до цього поселення також було, але нажаль взнати його назву мені ще не вдалося (можливо вона була за йменням якогось засновника або за назвою якогось промислу яким тут промишляли давні люди, могла мати й половецьке ймення або татарське...).

Цікаві дані зустрів в літературі:
Давно не было вести о гайдамаке,- говорил отставной сотник Ченович,- слух о нем было призамолк, с тех пор как он за Лубнами ограбил богатого и
скупого пана Нехворощу и наделил одного бедного казака... .
Може цей пан був з Нехворощі родом???

Додано (28.03.2012, 12:29)
---------------------------------------------
А от історія НЕФОРОЩІ Житомирської області!!!!!!!!!!!!!!!!!!, котра може бути матірю нашої Нехворощі!!!!!!!!!!!!
Найдавніше виявлене поселення на території села датується VI - VII ст. нашої ери. Було знайдено залишки ранньослов’янського городища Фороща цього періоду. За переказами перші жителі вирубували і випалювали ліси, розорювали і засівали поля для занять хліборобством та скотарством. Також вони займалися полюванням, риболовством та бджільництвом. Для захисту від ворогів, диких звірів та інших непроханих гостей люди обгородили поселення за звичаєм того часу дубовим частоколом, обплетеним хворостом.

В XIIIст. Під час навали монголо-татарської орди на Київську Русь, вороги дійшли до Фороща. Жителі поселення мужньо оборонялися і розлючені вороги дощенту спалили поселення. З часом на місці згарища виникло нове поселення. Загоїла рани земля, змилося дощами попелище, зазеленіли сади, забіліли селянські хати. Жителі, яким вдалося вижити, відродили містечко. Але це вже була не Хвороща і з’явилась нова назва Нехвороща.

Додано (28.03.2012, 12:33)
---------------------------------------------
Так само існує і прізвище Фороща!!!

Фамилия Фороща можно утверждать, является редкой на территории России и стран ближнего зарубежья. В ссылающихся значимых летописных данных граждане с этой фамилией были важными персонами из русского владимирского купечества в 18-19 веках, имевщих значительную государеву привелегию. Исторические корни фамилии можно почерпнуть в списке жителей Древней Руси в период царствования Ивана Грозного. У царя существовал специальный реестр привилегированных и ярких фамилий, которые даровались приближенным только в случае особых заслуг или награды. В следствии чего настоящая фамилия сохранила личное оригинальное обозначение и является редкой. уальное обозначение и является уникальной..
Написание фамилии латиницей: FOROCSHA

Додано (28.03.2012, 12:35)
---------------------------------------------
а от іще населені пункти з такою дивною назвою -
Вели́ка Хвороща — історична назва — Велика Фороща. Давній присілок села Лука, розташований за 3 км. на північ від вказаного населеного пункту. У наш час[Коли?] хутір у Самбірському районі, який належить до Великобілинської сільської ради. На північ від Форощі починаються болота, які тягнуться аж до Дністра.
У 18 ст. у Форощі існував жіночий монастир. Обитель була розташована на місці, де зараз храм свв. Петра і Павла. Монастир згадується в джерелах лише двічі: у 1716 та 1719 рр. В цьому часі ігуменя Форощанського монастиря Марта (Винницька) та черниця Анатолія (Желізна) провадили судовий процес із своїми сусідами. Ймовірно, монастир перестав існувати вже в першій половині 18 ст. У 1759 р. о. Панько Головчинський виступає в джерелах як Форощанський капелан. Згідно з вироком Перемишльського єпископського суду цей священик мав зректися прав на посідання землі Форощанської капеланії. На підставі цієї згадки можна зробити припущення, що монастир у цьому часі вже не існував. В реляціях Перемишльських унійних (греко-католицьких) єпископів з 60-х рр. 18 ст. про стан своєї єпархії обитель не згадується. У 1775 р. у Форощі, на той час присілку села Лука, існувала філіальна церква свв. апостолів Петра і Павла. Вона була перенесена із одного з сіл Перемишльської єпархії.

Додано (28.03.2012, 12:41)
---------------------------------------------
А от ще один пан Фороща!!!
А для лепъшоє важъности тотъ мой универсал выдалем,-писан у Чаусахъ дня двадцат четвертого декабря року 1656”. “Відповідь на прохання ї. м. панів обивателів воєводства Новгородського, занесені через п. Лядинского, дана від мене Івана Нечая полковника війська й. ц. в. Запорозького. Перше-на жаданнє ї. м. п. обивателів висилаю сотника мого полку п. Івана Миткевича і з ним трьох товариства 3), а саме: пана Бушму, пана Форощу і пана Самійла Круковського, що мають там справуватись згідно з інформацією від мене даною. Друге-пану Станішевскому 4) визначаю час і місце-12 лютого в Чаусах.

Додано (28.03.2012, 12:50)
---------------------------------------------
МОЖНО ТОЧНО СТВЕРДЖУВАТИ, ЩО НАЗВА НЕХВОРОЩА ПОХОДИТЬ ВІД ДАВНЬОСЛОВЯНСЬКОГО ФОРОЩА (залишилось лише взнати, що воно означає)!!!
тим більше давноьсловянські міста з такою назвою вже були!!!

можливо те давньословянське поселення, що було виявлене побизу Нехворощі також є старим містом Форощею, котре було спалене монголами!!!
ЗАЛИШИЛОСЬ ЛИШЕ ПРОВЕСТИ АРХЕОЛОГІЧНІ РОЗКОПКИ! - І Полтава буде відпочивати - адже може Нефорощі та Форощі значно більше ніж 1100 років))))

Додано (28.03.2012, 13:07)
---------------------------------------------
Знову дуже цікаві дані знайшов - Фороща, Хвороща - за давньословянським хворь, хвороба, хворіти, а Нехвороща - не хворіти , бути здоровим!!!

існує цікава легенда, за якою хто зкупається в річці Нефорощанці, той ніколи не буде хворіти (при яких умовах іще не взнав, але про це говорили словянські волхви)!!!

То я й думаю, що все дитинство прововтузився з лугерею в Нехворощанці - звідси й здоровя таке міцне)))
Та й у нехворощан взагалі дуже добре здоровя я помітив!!!


Повідомлення відредагував initio - Середа, 28.03.2012, 13:49
 
AdminДата: Четвер, 29.03.2012, 12:41 | Сообщение # 6
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 713
Репутація: 11
Статус: Offline
initio, Дякую за дуже цікаву інформацію.

Админ спит - значит, система работает!
 
sputnicaДата: Четвер, 29.03.2012, 22:24 | Сообщение # 7
Генерал-лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 584
Репутація: 14
Статус: Offline
initio, яка цікава інформація!Я так багато дізналась нового, ніде про такі факти не чула!Дякую!

Додано (29.03.2012, 22:24)
---------------------------------------------
initio,

Quote (initio)
Краще пишайтеся тим, що Тарас Григорович Шевченко в Нехворощі точно був!!!
Які факти того, що він був Ви маєте?
 
initioДата: П`ятниця, 30.03.2012, 19:39 | Сообщение # 8
Полковник
Група: Модератори
Повідомлень: 173
Репутація: 8
Статус: Offline
С Орелью связано пребывание в Приднепровье Тараса Шевченко. Тарас Шевченко работал сотрудником Археографической комиссии, вел «Археологические заметки». Описывал исторические памятки, места, где бывал. Путешествуя по Украине в 1845 году, поэт ехал из Полтавы в Шедиево, где останавливался у помещика-мецената Лукьяновича. По версии полтавского писателя Петра Ротача настоящий маршрут путешествия пролегал решетиловским шляхом через Машивку и Нехворощу, а днепропетровский шевченковед Виктор Демьянов даже идентифицировал один из рисунков «Урочище Стенка» на местности — на окраинах села Коноваловки (старое название Стенки). За полтора века общие очертания ландшафта на удивление мало изменились!
Почему именно на Полтавщину поэт приезжал чаще и охотнее, чем на родную Киевщину (теперь Черкасщину)? По убеждению автора двухтомника, прежде всего потому, что в те времена здесь преобладали древние казацкие, а значит — свободные поселения, в которых не было места противной ему крепостничества.

Ну самі подумайте- все літо 1845 він провів в маєтку Лукяновича в Шедієво, малював пейзажі, писав свої твори, був у Буртах, вивчав залишки Української лінії - він просто не міг не зайти у Нехворощу хоча б до ярмарку щось купити та й на Васильківську фортецю точно ходив, адже тоді Нехвороща була вже величеньким містечком.
ПАМЯТНИК В НЕХВОРОЩІ ТРЕБА СТАВИТИ ОБОВЯЗКОВО!!!

Додано (30.03.2012, 19:39)
---------------------------------------------
ЦІКАВО!!!
За давніми переказами в центрі Нехворощі при царі стояв якийсь монумент на гранітних брилах, при радянській владі в 20х рр. його розібрали- ще й досі у деяких селян на приватних садибах зустрічаються ці брили, які використовувалися для власних потреб як жернова тощо.
Що то був за памятник та кому залишається невідомим - але згадки про нього ще й досі зустрічаються серед старших жителів Нехворощі.... .
Якщо щось узнаєте про нього - пишіть!!!
Прикріплення: 6900786.jpg (96.3 Kb) · 7489900.jpg (97.8 Kb) · 8766630.jpg (104.4 Kb)


Повідомлення відредагував initio - П`ятниця, 30.03.2012, 19:41
 
AdminДата: Неділя, 01.04.2012, 16:25 | Сообщение # 9
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 713
Репутація: 11
Статус: Offline
Quote (initio)
ЦІКАВО!!! За давніми переказами в центрі Нехворощі при царі стояв якийсь монумент на гранітних брилах, при радянській владі в 20х рр. його розібрали- ще й досі у деяких селян на приватних садибах зустрічаються ці брили, які використовувалися для власних потреб як жернова тощо. Що то був за памятник та кому залишається невідомим - але згадки про нього ще й досі зустрічаються серед старших жителів Нехворощі.... . Якщо щось узнаєте про нього - пишіть!!!


У нас біля парку, валяютья якісь гранітні брили. Здеється там на них щось написано, але ніяк розібрати. Треба буде ще раз глянути, та фото зробити.


Админ спит - значит, система работает!
 
initioДата: Понеділок, 02.04.2012, 13:31 | Сообщение # 10
Полковник
Група: Модератори
Повідомлень: 173
Репутація: 8
Статус: Offline
Авжеж зробіть і викладіть тут - це може бути взагалі сенсацією!!!
 
RybicДата: Понеділок, 21.11.2022, 20:13 | Сообщение # 11
Рядовой
Група: Користувачі
Повідомлень: 3
Репутація: 0
Статус: Offline
Я только что купил несколько вещей и нашел очень хороший сайт, который предлагает детские вещи, мужская одежда и женские. Вы будете в восторге от этого) Здесь можно найти все, начиная от нижнего белья и заканчивая куртками и штанами с футболками. Пришлось купить сыну шапку, которая была ему очень тёплой и жене дубленку. Понравилось всем. Что ж если кто-то заинтересовался то прошу на сайт!
 
Форум » В Нехворощі » Про Нехворощу » Трава Нехворощ, що ж це за рослина така?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Нехвороща © 2008-2024